Wat moet je regelen voor de uitvaart?
Het is niet te bevatten dat je moet nadenken over de uitvaart van je kind. Ineens sta je voor een zware en emotionele opgave, terwijl je intens verdrietig bent. Er komt zoveel op je af.
Ik zal je ondersteunen en ontzorgen, zodat er ruimte is voor verdriet en afscheid nemen.
Samen maken we een blijvende herinnering, waarbij teruggekeken kan worden op een mooi, persoonlijk en liefdevol afscheid van je kind.
Een uitvaart zoals jij dat wil
Antwoorden op de belangrijkste vragen
Ik heb een aantal veelgestelde vragen voor je uitgelicht. Maar ik kan heel goed begrijpen, dat je nog veel meer vragen hebt. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
Wel of geen onderzoek?
Ja dat kan! Wanneer er nog vragen zijn rondom het overlijden, dan zullen artsen veelal adviseren om je kind te laten onderzoeken. Dit is echter geen verplichting en vereist een zorgvuldige overweging van de ouder(s).
Mag mijn overleden baby mee naar huis?
Ja, dat is mogelijk. Wanneer je de beslissing hebt genomen om je baby mee naar huis te nemen, mag je hem of haar in de maxi cosi in je eigen auto vervoeren (dat mag ook in je armen op schoot), zoals je waarschijnlijk ook had gedaan na een normale bevalling.
Naar huis of naar een uitvaartcentrum?
Het is fijn, als dat natuurlijk mogelijk is, om je kind dicht bij je te houden tot aan de dag van de begrafenis of crematie. Je kunt op elk moment van de dag naar je kind toe en zolang bij hem of haar zijn als je wilt.
Mocht het niet mogelijk zijn om je kind thuis te houden, dan kan je kind naar een uitvaartcentrum worden gebracht.
Welke manieren van opbaren zijn er?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je kind op te baren. Samen zullen we kijken wat mogelijk is en wat het beste bij je past.
Een aantal voorbeelden zijn:
- Balseming/Thanatopraxie
- Wateropbaring
- Speciale koelplaat voor kinderen
- Cuddlecot; speciale koeling voor baby’s
Aangifte doen van overlijden
Je mag zelf aangifte van overlijden doen bij het gemeentehuis in de gemeente van overlijden.
Als uitvaartverzorgster ben ik bevoegd om de aangifte ook online te doen. Wil je graag dat ik dit voor je regel, dan zal ik dit voor je doen.
Doodgeboren kindje verplicht begraven of cremeren?
Als je kindje ter wereld komt na een zwangerschap van korter dan 24 weken, dan mag je zelf weten hoe je afscheid wilt nemen. Een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog is wel nodig. Hierop staat vermeld dat de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Aangifte bij de burgerlijke stand en een uitvaart is wettelijk niet verplicht, maar het mag wel.
Keuze tussen geboorte en/of rouwkaartje
Welke keuze je ook maakt, beide opties zijn goed. Vaak wordt het geboortekaartje gebruikt als rouwkaartje. Met een aantal kleine aanpassingen, blijft het kaartje het ontwerp behouden en past het helemaal bij jouw kindje.
Wel of geen kraamzorg regelen?
Je bent moeder geworden van een prachtig kindje, maar je bent ook een kraamvrouw. Het is daarom belangrijk om de juiste hulp te ontvangen in deze periode.
Ondanks dit enorme verlies, is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Je bent en blijft voorlopig een kraamvrouw en ook jij hebt belang bij de standaard controles, rust en regelmaat de komende dagen. Want het is ook belangrijk dat het met jou goed gaat.
Kinderuitvaart en verzekering
Ongeboren kinderen of kinderen van minder dan 60 dagen oud, vallen over het algemeen onder de uitvaartverzekering van mama of papa.
Bij de meeste uitvaartverzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd of kunnen zij voor een relatief laag bedrag worden meeverzekerd.