Overlijden foetus & baby

Het is niet te bevatten dat je moet nadenken over de uitvaart van je baby als je net (opnieuw) ouders bent geworden. Je hebt zo naar je kindje uitgekeken.  Ik ben er voor je wanneer je mij nodig hebt en ontzorg je waar het kan. 

Stap voor stap help ik je naar een liefdevol en passend afscheid, waarbij niets moet en (bijna) alles kan en mag. 

Een uitvaart zoals jij dat wil

Samen een blijvende herinnering maken.

Neem contact op

Mag ik zelf de manier van afscheid kiezen?

Zwangerschap tot 24 weken

Als je kindje ter wereld komt na een zwangerschap van korter dan 24 weken, dan mag je zelf weten hoe je afscheid wilt nemen. Een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog is wel nodig. Hierop staat vermeld  dat de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Aangifte bij de burgerlijke stand en een uitvaart is wettelijk niet verplicht, maar het mag wel.  

Omdat het kindje niet onder de wetgeving valt, mag je je kindje ook in je eigen tuin begraven of op een andere plek. 

Zwangerschap na 24 weken

Komt je kindje na 24 weken zwangerschap levenloos ter wereld, dan wordt er gesproken over een doodgeboren kindje.  Hierbij gelden dezelfde regels als bij de dood van een ouder kind of volwassene.  Dit betekent dat er een begrafenis of crematie moet gaan plaatsvinden en dat er aangifte van overlijden bij de gemeente van overlijden gedaan moet worden.

Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen

Thuis of een uitvaartcentrum?

Je kind thuis houden

Omdat je naast afscheid nemen, je baby ook graag een welkom wilt heten, kiezen veel ouders ervoor om hun baby mee naar huis te nemen. Zo heb je alle tijd om je baby toch nog een beetje te leren kennen. Je kunt op elk moment van de dag naar je kindje toe, voorlezen of zingen,  je kunt je baby knuffelen,  zelf verzorgen (bijvoorbeeld in bad doen, insmeren met babyolie of kleertjes aantrekken) en je kunt de mensen om je heen je baby makkelijk laten zien.

Wanneer je besluit je baby mee naar huis te nemen, mag je hem of haar in je eigen auto vervoeren (dat mag gewoon in je armen op schoot), zoals je waarschijnlijk ook had gedaan na een normale bevalling. Weet dat dit mag en dat dit ook geen enkel probleem is.

Als je je kindje mee naar huis neemt, zijn er een aantal mogelijkheden voor een opbaring. Ik zal elke dag langskomen en je baby verzorgen wanneer dit nodig is.

Uitvaartcentrum

Soms is het niet mogelijk om je kind thuis te houden. Je kunt dan kiezen voor een uitvaartcentrum. Ook hier is het mogelijk om op ieder moment bij je kind te kunnen zijn.

Herdenkingspagina

Als je het fijn vindt, dan kan ik een eigen herdenkingspagina openen voor jullie kind.

Zo kan een ieder, op zijn of haar manier mooie woorden achterlaten voor je zoon of dochter.

Meer informatie

Meer informatie

Wat is er mogelijk