Overlijden foetus & baby
Het is niet te bevatten dat je moet nadenken over de uitvaart van je baby als je net (opnieuw) ouders bent geworden. Je hebt zo naar je kindje uitgekeken. Ik ben er voor je wanneer je mij nodig hebt en ontzorg je waar het kan.
Stap voor stap help ik je naar een liefdevol en passend afscheid, waarbij niets moet en (bijna) alles kan en mag.
Mag ik zelf de manier van afscheid kiezen?
Zwangerschap tot 24 weken
Als je kindje ter wereld komt na een zwangerschap van korter dan 24 weken, dan mag je zelf weten hoe je afscheid wilt nemen. Een verklaring van de verloskundige of gynaecoloog is wel nodig. Hierop staat vermeld dat de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd. Aangifte bij de burgerlijke stand en een uitvaart is wettelijk niet verplicht, maar het mag wel.
Omdat het kindje niet onder de wetgeving valt, mag je je kindje ook in je eigen tuin begraven of op een andere plek.
Zwangerschap na 24 weken
Komt je kindje na 24 weken zwangerschap levenloos ter wereld, dan wordt er gesproken over een doodgeboren kindje. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de dood van een ouder kind of volwassene. Dit betekent dat er een begrafenis of crematie moet gaan plaatsvinden en dat er aangifte van overlijden bij de gemeente van overlijden gedaan moet worden.
Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen
Thuis of een uitvaartcentrum?
Je kind thuis houden
Omdat je naast afscheid nemen, je baby ook graag een welkom wilt heten, kiezen veel ouders ervoor om hun baby mee naar huis te nemen. Zo heb je alle tijd om je baby toch nog een beetje te leren kennen. Je kunt op elk moment van de dag naar je kindje toe, voorlezen of zingen, je kunt je baby knuffelen, zelf verzorgen (bijvoorbeeld in bad doen, insmeren met babyolie of kleertjes aantrekken) en je kunt de mensen om je heen je baby makkelijk laten zien.
Wanneer je besluit je baby mee naar huis te nemen, mag je hem of haar in je eigen auto vervoeren (dat mag gewoon in je armen op schoot), zoals je waarschijnlijk ook had gedaan na een normale bevalling. Weet dat dit mag en dat dit ook geen enkel probleem is.
Als je je kindje mee naar huis neemt, zijn er een aantal mogelijkheden voor een opbaring. Ik zal elke dag langskomen en je baby verzorgen wanneer dit nodig is.
Watermethode
De watermethode, ook wel wateropbaring genoemd, is een manier om je overleden baby mooi te houden tot de crematie of begrafenis. De huid van jonge baby’s is het meest kwetsbaar, daarom wordt de watermethode vooral gebruikt bij jonge kindjes. Door je kindje na de geboorte in het water (terug) te leggen, neemt je baby een ontspannen houding aan. Je kunt je kindje aanraken in het water, maar ook uit het water halen en vasthouden.
Babykoeling (Cuddle Cot)
Berber kinderuitvaartzorg heeft een koelmatje dat speciaal ontwikkeld is voor baby’s. Het koelmatje is klein van formaat, stil en kan in elke kamer staan. Zo kun je je kindje in een mandje, kistje, de box, de eigen wieg of ledikantje opbaren.
Balseming
Thanatopraxie is een lichte balseming waardoor je kind niet gekoeld hoeft te worden. Het is voor ouders, broers, zussen, oma’s en opa’s fijn om in een warme sfeer afscheid te nemen van een kind.
Uitvaartcentrum
Soms is het niet mogelijk om je kind thuis te houden. Je kunt dan kiezen voor een uitvaartcentrum. Ook hier is het mogelijk om op ieder moment bij je kind te kunnen zijn.
Herdenkingspagina
Als je het fijn vindt, dan kan ik een eigen herdenkingspagina openen voor jullie kind.
Zo kan een ieder, op zijn of haar manier mooie woorden achterlaten voor je zoon of dochter.
Meer informatie